JellyPages.com

Sunday, 12 August 2012

Carilah Ilmu Hingga Ke Liang Lahad

# Bile gadis kidal sudah mula berceloteh #
Hey Friends, Admires and not forget dear Stalkers :)
How are your life going on ?
Anything happen ? # I hope not.
Well, hari ni Aila nak kongsi something.
Maybe ia sesuatu yang berguna untuk kalian semua #err , kalian ? Tak kesah lahh.

Kalian pernah dengar Majalah Gen Q ?
Hah, mesti pernah kan ? Kan ? Kan ?
Majalah tu antara majalah islamik yang popular tauu.
Jangan cakap dekat Aila yang kalian tak pernah dengar.
Aila babab nanti baru tauu.
#Huh, punya lahh popular majalah tuhh, boleh tak tahuu.#
Okey, apa yang bagusnya tentang Majalah Gen Q ni ?
Ia banyak sangat ilmu yang kita rasa kita sendiri tak tahu akan kewujudannya.
Ilmu itu penting.
Lagi penting dari mengejar kekayaan.
Tanpa ilmu, kita tidak dihormati, percayalahh.
Jadi, carilah ilmu sehingga ke liang lahad :))

“ Kalaulah  semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis kalimah - kalimah Tuhan-ku , sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis kalimah - kalimah Tuahn-ku.”

K ata-kata itu sudah cukup menggambarkan betapa pentingnya menuntut ilmu bermula dari awal kehidupan yang singkat, lebih-lebih lagi pada usia remaja yang penuh dengan ranjau. Maksud ranjau di sini adalah rintangan yang dihadapi oleh remaja atau generasi kini yang dipenuhi dengan pengaruh-mempengaruhi yang sukar untuk dibandingkan antara
kebaikan atau sebaliknya.

Kesedaran perlu ada bagi setiap diri insan yang bernama remaja Islam supaya tidak terjebak dengan pendekatan sekular yang ingin melihat kehancuran Islam di dunia ini. Mereka, pembawa sekular yang jahat, menanam ideologi buruk dengan menghidangkan kesukaan remaja dan mengasingkan agama dalam kehidupan. Usul mereka biar agama dengan bab agama dan budaya dengan isi budaya – tiada boleh disamakan. Juga, mereka menjadikan Islam sebagai agama keturunan dan ibadat dianggap sebagai satu adat. Sehingga lama-kelamaan ada yang menganggap beragama itu sebagai lambang kekolotan.

Ini amat bertentangan sama sekali dengan ruh Islam yang mahukan Islam sebagai jalan hidup. Tidak kira sama ada dalam bab agama, kerjaya, pelajaran, perkahwinan, pergaulan, budaya, hiburan dan keseluruhan perjalanan hidup sebagai seseorang yang bergelar manusia, jiwa al-Quran dan Islam mesti diutamakan.
Sememangnya Islam itu amat luas dan infiniti, maka tidak dinafikan musuh sentiasa mengikuti perkembangannya dan menunggu peluang untuk menanam benih sekular ke dalam jiwa generasi kini melalui hiburan dan keseronokan. Ini bukanlah sesuatu yang elok bagi generasi kini dan patut dibendung sama sekali.

Dengan kesedaran itu, Generasi al-Quran Kreatif – Gen-Q dibentuk untuk memulangkan dan menjawab penentangan musuh Islam yang menyelusup secara senyap ke jiwa remaja Islam. Penentangan total semestinya dilakukan tanpa menanti keajaiban yang akan datang di kemudian hari. Tiada istilah berlengah-lengah dalam kehidupan ini bagi orang yang inginkan kejayaan.
Dengan itu juga, Gen-Q meletak batu asas untuk membawa remaja atau generasi kini agar sentiasa mengingati bahawa Islam itu benar dan al-Quran itu sebagai petunjuk jalan ke arah ketakwaan kepada Allah s.w.t. Motif kehadiran Gen-Q adalah untuk membimbing remaja bersama-sama menjadikan Islam sebagai jalan hidup dan menjadikan komuniti ini sebagai manual remaja bertakwa.
Sebagai titik permulaan, Gen-Q diterbitkan dalam bentuk majalah untuk membawa dan membimbing jiwa-jiwa muda yang bakal menjadi pemimpin di masa hadapan agar istiqamah di landasan Islam. Dengan tawaduk, beberapa penulis dengan sebulat hatinya menawarkan diri untuk menyampaikan ilmu dan tazkirah juga teks santai sebagai alternatif kepada bahan pembacaan terkini.

Apa yang menarik dalam majalah Gen-Q?
Terbitan majalah terkini dan berkualiti daripada Telaga Biru Sdn Bhd dan diedarkan secara ekskluisif oleh Stormreaders Network Sdn Bhd ini meletakkan seratus peratus jalan Islam di dalam majalah Gen-Q. Kolumnis-kolumnisnya mempunyai latar belakang pendidikan Islam yang kuat dan mempunyai keazaman untuk membimbing generasi kini ke arah keredaan-Nya.
Antara yang menarik – Hikmatun Balighah, kolum yang mendekatkan diri generasi baru dengan al-Quran yang disertai tafsir mudah dan padat. Taman Hadis, kolum untuk memahami isi sesuatu hadis Rasulullah s.a.w. Novel Bersiri, sudut penulisan sastera yang Islamik. Uswah, kolum pelajar cemerlang yang menuntut di luar negara. Tanyalah Cikgu dan Tanyalah Ustaz, soal-jawab tentang psikologi pelajar dan juga kekeliruan dalam bab agama.
Al-Quran dan Sains, kolum tentang rahsia sains yang terkandung dalam al-Quran. Salafus Soleh, kisah sahabat yang boleh dijadikan teladan dalam mengharungi kehidupan seharian. Tip-tip, doa-doa, pengetahuan am, fiqah, amalan harian, tazkirah, motivasi dan pelbagai rencah dan rempah ratus yang mengisi ruang dalam majalah Gen-Q yang menjadikannya sebagai penyebab untuk pembaca memilikinya.
Selain itu, majalah Islamik ini digarap dengan foto serta ilustrasi yang amat menarik, sesuai untuk pembaca memahami sesuatu isu yang diketengahkan. Juga, disusuli penulisan satira dan kartun yang menggeletek hati tetapi mempunyai pengajaran dan manfaat daripadanya. Persembahan reka bentuknya pula menepati cita rasa kini.

Menjadi pelopor kepada majalah remaja Islamik

Sememangnya hajat penerbit yang mahukan dakwah menjadi teras kepada setiap apa yang diterbitkan, maka lahirnya majalah Gen-Q mengisi salah satu ruang yang masih kosong dalam bidang penerbitan majalah, iaitu pengisian Islami ke dalam jiwa remaja dan generasi baru.
Tidak boleh berkata tidak, setiap remaja yang dilahirkan Islam wajib istiqamah dalam pegangannya. Peranan ibu bapa dan pendidik pula adalah memastikan anak tanggungannya sentiasa mengikut rapat dalam lingkungan syariat Islam. Penerbitan majalah Gen-Q ini, dengan izin Allah, sebagai sekelumit bantuan kepada merealisasikan tanggungjawab ibu bapa dan pendidik itu untuk menjadikan mereka cemerlang di dunia dan akhirat.
Semoga hasil usaha team majalah Telaga Biru Sdn Bhd dan dibantu secara khusus oleh Stormreaders Sdn Bhd ini akan menjadi manual kepada kehidupan remaja dalam mengharungi kehidupan ke arah ketakwaan. Amin.

Membina Generasi al-Quran Kreatif

Di samping permulaan yang baik, komuniti Gen-Q mengharapkan kerjasama semua agar sama-sama membawa kemanisan Islam ke dalam hati generarasi kini yang amat memerlukan pembimbing. Gen-Q tidak akan membiarkan mereka terawang-awang tanpa tali sebagai pemandu.
Kesudahannya, insya-Allah, setiap niat yang baik akan disusuli dengan perbuatan yang baik. Ayuh, kita bergerak bersama!

Ciri-ciri GenQ

1. Bicara daripada Quran dan Hadis yang diselaraskan dengan tuntutan zaman,
2. Bersaiz kecil senang dibawa
3. Dikemukakan dalam bahasa santai
4. Penuh dengan persoalan dan jawapan
5. Menunjukkan arah karier dengan uswah-uswah yang telah berjaya di kalangan Doktor perubatan, Doktor gigi, juruterbang, akauntan yang berminda Islamik
6. Penuh dengan hikmah, petua, doa dan bimbingan berserta pengajaran,
7. berwarna warni dengan kertas berkualiti
8.I su-isu semasa untuk remaja seperti cinta dan petua untuk cemerlang

Okey lahh, sampai sini saja *tazkirah dari Aila.
Semoga berjumpa di lain hari.
Aila actually tak nak berhenti, tapi apabila sirent sudah berbunyi.
Alamatnya, AIla kena berhenti juga #hmm, banyak lagi perkara yang nak dikongsi dengan kalian.#
Rr, klah.
Wassalam.

What Do You Think Of Me?